Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Lepää rauhassa, rakas lemmikki

Koiran kokema suru lemmikkitoverin menehtyessä

Keskiviikko 21.2.2024 klo 20.34 - Aniella


Nykytutkimuksen mukaan koirat voivat surra menettämäänsä kaveria tai ihmistä. Koiran suru voi ilmetä monella tavalla, kuten muuttuneena käytöksenä, ruokahalun vähenemisenä, apaattisuutena, uneliaisuutena, etsimisenä, vinkumisena, kiintymyksen osoittamisena tai vetäytymisenä. Aivan kuten me ihmiset, jokainen koira on yksilö ja oireilee eri tavoin. Surun kesto voi vaihdella ja on vaikeaa ennustaa kauanko sureminen kestää. Suru voi myös vaikuttaa koiran terveyteen ja hyvinvointiin.


Koiran surua voidaan helpottaa monin tavoin, kuten seuraavin: 

  • Ole koiran vierellä, tarjoa rakkautta ja huomiota. Mikäli koira haluaa olla rauhassa, älä pakota sitä liialliseen läheisyyteen.
  • Pidä koiran rutiinit mahdollisimman samanlaisina kuin ennen, kuten ruoka-ajat, ulkoilut ja leikit.
  • Jos mahdollista, anna koiran haistaa ja nähdä menetetyn kaverin ruumis, mikäli tämä on turvallista. Tällöin koira ymmärtää, että kaverinsa on kuollut, eikä vain kadonnut.
  • Koiran suru voi kestää viikkoja tai kuukausiakin. Se voi tulla ja mennä erilaisissa vaiheissa, vähän kuin ihmisilläkin. Älä odota, että koira palaa normaaliksi heti, vaan anna sille aikaa surra omalla tavallaan.
  • Mikäli suru on hyvin voimakasta ja pitkäkestoista, harkitse koiran viemistä eläinlääkäriin. Ja myös siinä tapauksessa, että koiralla ilmenee fyysisiä oireita, kuten laihtumista, oksentelua tai ripulia. Eläinlääkäri arvioi koiran terveydentilan ja tarvittaessa koira voi saada lääkitystä tai se voidaan ohjata käytösterapiaan.
  • Uuden lemmikin hankkimista kannattaa harkita vasta sitten, kun sinä ja koirasi olette siihen valmiita. Uusi lemmikki ei korvaa menetettyä kaveria. Uusi lemmikki ei välttämättä myöskään auta koirasi suruun, vaan koiralle ja uudelle lemmikille täytyy antaa aikaa sopeutua toisiinsa.

Voi olla vaikeaa itse surun keskellä lohduttaa koiraa tai pohtia sen kokemusta. Mutta voisiko koiran oloon keskittyminen antaa itselle jopa voimaa surun keskellä? Sureminen koiran ja muiden perheenjäsenten kanssa yhdessä voi auttaa pahaa oloa, koska silloin et ole surusi kanssa yksin, vaan kokemus on jaettu. Mikäli sinulla ei ole muita lemmikkejä ja koet olevasi surun kanssa yksin, voi auttaa hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka tuntuvat turvallisilta, ymmärtävät ja jaksavat kuunnella. Mikäli tällaisia ihmisiä ei lähipiiristä löydy, myös vertaistukiryhmään liittyminen voi auttaa. Niistä voi löytyä juttukaveri, jolle oloaan voi purkaa.

Mikäli sinua ahdistaa olla surun kanssa yksin, voit soittaa esimerkiksi kriisipuhelimeen: 09 2525 0111 
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelin päivystää päivittäin ympäri vuorokauden tässä numerossa. Ruotsinkielinen puhelin (09 2525 0112) päivystää ⁠ma ja ke klo 16–20 sekä ti, to ja pe klo 9–13⁠

Kirjoituksessa on käytetty apuna seuraavia lähteitä:

Lähteet 

1. Sureeko koira kuollutta kaveriaan tai lintu menehtynyttä poikastaan ...  

2. Lemmikin kuolema surettaa kuin minkä tahansa ... - Kirkko ja kaupunki 



 

Masentunut_koira_ja_omistaja.jpg

Avainsanat: koira, koiran suru, koiran masennus, lemmikin menettäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini